Om kåren

Det lönar sig att vara Vikingaflicka!

Som Vikingaflicka får du bekanta dig med friluftsliv, du får en massa nya kunskaper och du hittar nya vänner!

Vikingaflickorna är en livskraftig sjöscoutkår för flickor i huvudstadsregionen. Kåren grundades 1920. Idag har vi kring 100 medlemmar.

Scouting är en av de största ungdomsorganisationerna i världen. Scoutingen vill ge barn och ungdomar möjligheter att utveckla sig själv, träffa nya vänner, lära sig samarbeta, lära känna havet och naturen. Scoutmetoden går ut på ”Learning by doing”, det innebär att man upptäcker och lär sig genom att göra, d.v.s. genom erfarenheter. Scouting är frivilligt, öppet för alla, självständigt och politiskt obundet samt internationell.

Vad gör Vikingaflickorna?

Vikingaflickornas verksamhet bygger på scoutidealen. Vi rör oss mycket i naturen och på havet. Under vinterhalvåret samlas de olika grupperna en gång i veckan på vår kårlokal i Tölö. Under veckomöten blandas inlärning och lek. Vi lär oss bland annat om orientering, allemansrätten, navigation, segling och I-hjälp

Under våren och hösten ordnar vi förläggningar, hajker eller ute-dagar. Då drar vi tillsammans med hela kåren ut i skogen för ett veckoslut eller en dag, tränar scoutfärdigheter och har roligt tillsammans. På sommaren åker vi alla ut på läger någonstans i skärgården. Där bor vi i tält, seglar och är med om en massa skoj! På sommaren kan man dessutom som äldre scout delta i långseglatser och upptäcka hela den finska skärgården! Kåren har en egen segelbåt, s/y Corail, hon är en bra båt att lära sig segla på.

Vi samarbetar mycket med vår broderkår Sjöscoutkåren Vikingarna och bland annat läger och förläggningar ordnar vi ofta tillsammans med pojkarna.